VN-mensenrechtencommissaris: "Aung San Suu Kyi had ontslag moeten nemen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi had tijdens de gewelddadige actie van het leger tegen de Rohingya ontslag moeten nemen. Dat heeft de uittredende VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad al Hussein verklaard tijdens een interview met de Britse zender BBC. Het Myanmarese leger voerde vorig jaar een gewelddadige campagne tegen de Rohingya, een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische land. Volgens een maandag verschenen VN-rapport hebben de soldaten zich schuldig gemaakt aan moord, massaverkrachting, foltering, geweld, het volledig platbranden van dorpen en het tot slavernij brengen van kinderen. Er zijn ook aanwijzingen voor volkerenmoord, aldus nog het VN-rapport, dat door Myanmar wordt verworpen.

Hussein is in het gesprek met BBC erg kritisch voor de houding regeringsleider Aung San Suu Kyi, die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede had gekregen. "Ze bevond zich in een positie waarin ze iets kon doen", aldus Hussein. "Ze had kunnen zeggen: 'kijk, ik ben bereid om het land te leiden, maar niet in deze omstandigheden. Ik zal ontslag nemen en ga opnieuw in huisarrest'."

Algemeen wordt aangenomen dat Suu Kyi geen controle heeft over de daden van het Myanmarese leger. Maar de politica heeft het brutale geweld van het leger niet veroordeeld, ondanks de grote internationale druk die er werd uitgeoefend. Ook Hussein is scherp voor de manier waarop de regeringsleider over de crisis communiceerde. "Het was niet nodig om op te treden als woordvoerder van het Myanmarese leger. Ze had niet moeten zeggen dat er een 'ijsberg aan desinformatie' was, of dat dit gefabriceerde verhalen waren."

Aung San Suu Kyi werd tijdens het militaire bewind in Myanmar zestien jaar lang onder huisarrest geplaatst. Haar verzet tegen het toenmalige regime leverde haar de Nobelprijs voor de Vrede op. Het Noorse Nobleprijscomité maakte gisteravond nogmaals duidelijk dat het niet mogelijk is om haar die prijs te ontnemen.

bron: Belga