Pakistan ontplooit leger om diplomaten te beschermen tegen Wilders-protestmars

In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn vandaag ongeveer 700 soldaten ontplooid om de al hoogbeveiligde diplomatieke wijk te beschermen. Dat is vernomen van de politie. De inzet van het leger heeft te maken met de protesten tegen de plannen van de Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders (PVV) om een spotprentenwedstrijd te houden met als onderwerp de profeet Mohammed. Duizenden politieagenten en paramilitaire eenheden houden de omgeving al in de gaten. De aanzwellende protestmars wordt vanavond in Islamabad verwacht. Duizenden demonstranten zijn onderweg naar de hoofdstad.

De protestactie is een initiatief van de jonge extremistische soennitische partij TLP (Tehreek-i-Labbaik Pakistan) van de radicaalislamitische geestelijke Khadim Rizvi. Die eist dat de cartoonwedstrijd die Wilders wil houden niet doorgaat. Geeft Nederland geen gehoor aan de oproep, dan moet Pakistan de betrekkingen verbreken en er bij andere islamitische landen op aandringen dat ook te doen, zo wordt nog geëist.

De mars vertrok in de stad Lahore in het oosten van Pakistan, en intussen hebben zich ook veel bussen, auto’s en motorfietsen aangesloten. De protestacties van de TLP zijn berucht, onder meer door een blokkade van verkeer in Islamabad in november 2017 die het leven in de hoofdstad twintig dagen lang ontwrichtte. De betogers werden uiteindelijk met geweld uiteengedreven. Dat protest was gericht tegen een taalfout in een publicatie van de kieswet die oneerbiedig geweest zou zijn ten opzichte van de profeet.

Bron: Belga