Drieduizend schoolbussen dragen speciale stickers voor veilige start schooljaar

Meer dan 3.200 schoolbussen starten maandag 3 september het nieuwe schooljaar met twee opvallende stickers, die jongeren wijzen op de mogelijke gevaren van de dode hoek en de bus in beweging. Dat meldt de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA). Vanaf het nieuwe schooljaar zijn de bussen, die al herkenbaar zijn door het geel-zwart bord “leerlingenvervoer”, voorzien van de twee nieuwe veiligheidsstickers. Op de achterzijde van de bus maant de sticker “blijf rechts achter mij” vooral tweewielers aan om geduldig te zijn en op te letten bij stilstand of vertraging van de bus. De sticker “opgepast – dode hoek” naast de toegangsdeur duidt de passagiers en omstaanders dan weer op de zichtbaarheidsvlek.

“Met deze klevers willen we vooral de jongeren, maar ook andere weggebruikers, aansporen tot een veiliger gedrag rond het voertuig”, aldus de FBAA. “Het zijn trouwens de schoolverantwoordelijken die ons gewezen hebben op het belang om het gevaar van de dode hoek en een veilig gedrag rond de bus op het voertuig zelf aan te geven.”

Volgens de federatie zijn het de privébedrijven die actief zijn in schoolvervoer, die zelf het initiatief hebben genomen. Meer dan 140 schoolvervoerbedrijven hebben hun 3.200 bussen van de stickers voorzien. De federatie zegt de kosten voor de sensibiliseringsactie te dragen. “Want veiligheid kent geen prijs”, klinkt het nog in een persbericht.

De federatie zegt nog dat de actie deel uitmaakt van de campagne voor meer veiligheid rond bussen en autocars, die uitgaat van het onderzoeksinstituut van de sector (het ICB). In oktober vindt zo opnieuw een opleiding plaats voor leraars en preventie-adviseurs, die de basisinformatie krijgen om zelf lessen verkeersveiligheid te kunnen invullen.

bron: Belga