Vluchtelingencrisis Zuid-Amerika: landen uit de regio op zoek naar gezamenlijk beleid

Vluchtelingencrisis Zuid-Amerika: landen uit de regio op zoek naar gezamenlijk beleid
Vluchtelingencrisis Zuid-Amerika: landen uit de regio op zoek naar gezamenlijk beleid

Colombia en Peru zullen informatie uitwisselen over de honderdduizenden vluchtelingen uit Venezuela die ze ontvangen. Dat maakten ze gisteren bekend. Het is een eerste stap naar een regionale aanpak van de exodus die in gang werd gezet door de economische en politieke crisis in het land. Ecuador organiseert dan weer op 3 en 4 september een regionale top over de migratiegolf. Op de top zijn dertien landen uitgenodigd. Aanvankelijk was de top twee weken later gepland. Met het uitwisselen van informatie willen de landen vermijden dat de vluchtelingen steun krijgen in verschillende landen. Volgens Christian Krüger, directeur van de Colombiaanse migratiedienst, riskeren anders andere Venezolanen in de kou te blijven staan.

Colombia en Peru maakten het akkoord bekend na afloop van een eerste vergadering in Bogota, waar waarnemers van Brazilië en de VS aanwezig waren. Ecuador was er niet bij. Volgens Krüger is het de bedoeling om de vluchtelingenstromen ordelijk te laten verlopen. Hij verweet ook de Venezolaanse regering dat het weigert om de exodus onder ogen te zien.

Overigens riep Peru gisteren nog de noodtoestand om gezondheidsredenen uit voor zestig dagen in drie districten in de regio Tumbes, aan de grens met Ecuador, vanwege de grote vluchtelingenstromen. Het gaat om de districten Aguas Verdes, Zarumilla en Tumbes, waar duizenden Venezolanen de voorbije weken zijn toegestroomd, voor de Peruaanse regering een paspoortverplichting zou invoeren om het land in te komen.

Het is onduidelijk welke maatregelen zullen genomen worden onder de noodtoestand. Evenmin deelde Peru mee wat de precieze risico’s zijn.

Bron: Belga

 yle=”text-align: right;”>