Sanchez wil geen museum maken van graf Franco

Sanchez wil geen museum maken van graf Franco
Sanchez wil geen museum maken van graf Franco

De Spaanse premier Pedro Sanchez wil van het graf van dictator Franco geen plaats van verzoening maken. Dat werd in het verleden nochtans voorgesteld door zijn partij en door onafhankelijke experts. “Het mausoleum van Franco kan geen plaats van verzoening worden”, zei Sanchez tijdens een persconferentie in Bolivia. “Het moet een rustplaats en dus een kerkhof blijven.”

Een commissie van experts die was aangesteld door de voormalige socialistische premier Jose Luis Rodriguez Zapatero kwam in 2011 tot de conclusie dat het graf best een bredere bestemming kon krijgen. Ze stelden voor een permanent museum op te richten rond de slachtoffers van het dictatoriale regime en de 20.000 politieke gevangenen die het mausoleum bouwden.

Vorig jaar opperde de socialistische partij dan om er een plaats van verzoening en herinnering van te maken. Vorige week nog zei de minister van Cultuur dat de musea in de concentratiekampen van Nazi-Duitsland als voorbeeld konden dienen. Dat zal nu dus wellicht niet gebeuren.

De houding van Sanchez kwam hem al op kritiek te staan van de Partido Popular en de liberale partij.

Bron: Belga