Meer dan 20.000 deelnemers aan "Tomatina" in Spanje

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 20.000 mensen hebben in het Oost-Spaanse dorpje Buñol deelgenomen aan de traditionele "Tomatina", het grootste voedselgevecht ter wereld. Zoals elk jaar bekogelen Spanjaarden en bezoekers van over de hele wereld elkaar een uur lang met overrijpe tomaten op de laatste woensdag van augustus. Volgens een woordvoerder van het plaatsje op zowat 40 kilometer ten westen van Valencia, is zowat 145 ton tomaten ingezet. Volgens burgemeester Juncal Carrascosa namen dit jaar ook de ambassadeurs van Bangladesh en Litouwen deel aan het tomatengevecht. Kort na 11 uur verschenen de eerste vrachtwagens met de tomaten op het hoofdplein van Buñol.

De traditie zou geboren zijn in 1945 toen enkele jongeren op een markt ruzie zochten omdat ze aan een lokale optocht wilden deelnemen. Ze stonden in de buurt van een groentekraam en stalen tomaten om die naar de optocht te gooien.

De afgelopen 15 jaar is het gebeuren erg populair geworden bij buitenlanders, met deelnemersaantallen tot zowat 50.000. In 2013 kwam er daarom voor het eerst een beperking op het aantal deelnemers, op 22.000. Sinds 2013 moet iedereen die niet in het dorpje woont, dat 9.600 inwoners telt, 10 euro inkom betalen.

Bron: Belga