Löw selecteert Khedira niet tegen Frankrijk

Löw selecteert Khedira niet tegen Frankrijk
Löw selecteert Khedira niet tegen Frankrijk

Sami Khedira lijkt het eerste slachtoffer te zijn van de nieuwe wind die zal waaien bij Duitsland na het dramtische WK. De Juventus-middenvelder werd door Joachim Löw niet opgeroepen voor de Nations League-wedstrijd tegen Frankrijk op 6 september en de oefeninterland tegen Peru op 9 september. Naast Khedira vallen ook derde doelman Kevin Trapp (PSG), Marvin Plattenhardt (Herta BSC) en Sebastian Rudy (Schalke 04) af ten opzichte van de WK-selectie. Eerder lieten Mesut Özil (Arsenal) en Mario Gomez (VfB Stuttgart) weten dat ze zich niet meer beschikbaar stelden voor de Mannschaft.

Joachim Löw riep voor het tweeluik drie debutanten op: Tilo Kehrer (PSG), Kai Havertz (Bayer Leverkusen) en Nico Schulz (Hoffenheim). Ook Leroy Sané (Manchester City), die ontbrak op het WK, is terug van de partij.

Löw kwam tijdens de persconferentie waarin de selectie werd gegeven ook even terug op het WK-debacle. “Mijn grootste fout was dat ik dacht dat onze dominante stijl wel zou volstaan om de groepsfase te overleven. Achteraf gezien was dat wel arrogant”, aldus de Duitse eelectieheer. “Maar wij zullen onze visie nooit overboord gooien. We moeten gewoon nieuwe manieren zoeken om meer resultaat uit ons vertrouwde spel te halen.”

Naar aanleiding van de zaak-Özil, waarbij de Arsenal-middenvelder zijn interlandcarrière beëindigde vanwege racisme, ontkende Löw wel dat er binnen de Duitse nationale ploeg racisme bestaat. “Sinds ik in 2004 aan de slag ging bij de Duitse voetbalbond, is er bij de Duitse nationale ploeg nooit enige vorm van racisme geweest. Alle spelers hebben zich altijd kunnen identificeren met onze waarden”, aldus Löw, die het betreurt dat Özil hem niet zelf heeft opgebeld om hem zijn afscheid als international aan te kondigen. “Normaal doet de speler dat persoonlijk, maar Mesut heeft zijn makelaar laten bellen. Ik heb hem via sms en telefoon al proberen contacteren, maar ik heb nooit antwoord gekregen.”

Net voor het WK gingen Mesut Özil en Ilkay Gündogan, Duitsers met Turkse roots, met de omstreden Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de foto. Dat veroorzaakte een storm van kritiek in Duitsland. “Die historie heeft ons behoorlijk wat energie gekost”, gaf Löw toe tijdens een lange analyse van hoe het in Rusland is misgelopen.

Bron: Belga