Honderden mensen nemen in Pakistan deel aan mars tegen Geert Wilders

Honderden mensen nemen in Pakistan deel aan mars tegen Geert Wilders
Honderden mensen nemen in Pakistan deel aan mars tegen Geert Wilders

Honderden islamisten nemen woensdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad deel aan een mars tegen de cartoonwedstrijd van de extreemrechtse Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV). Dat meldt de Britse krant The Guardian. De demonstranten eisen dat de nieuwe regering van Imran Khan de diplomatieke betrekkingen met Nederland verbreekt. Wilders wil later dit jaar in Nederland een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed houden. Hij zegt dat hij honderden inzendingen heeft ontvangen. De wedstrijd moet plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer in Den Haag.

De Pakistaanse mars tegen dat initiatief is georganiseerd door de radicaal-islamitische partij Tehreek-e-Labbaik (TLP). De actievoerders vinden dat de cartoonwedstrijd “godslasterlijk” is. De Pakistaanse regering heeft de afgezant van Nederland vorige week al op het matje geroepen over het “verschrikkelijk en schandelijk plan”.

De aangekondigde cartoonwedstrijd beroert ook in Nederland de gemoederen. Dinsdag pakte de Nederlandse politie in het Centraal Station in Den Haag een 26-jarige man op, die in een filmpje op Facebook met een aanslag op Geert Wilders zou gedreigd hebben. Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus noemde het filmpje woensdag “weerzinwekkend”. De minister wil niet zeggen hoe serieus het dreigement was, maar hij neemt het hoe dan ook ernstig omdat “de persoonlijke veiligheid” van Wilders en daarmee ook “onze vrije democratie” in het geding is.

Bron: Belga