F-35, mogelijke F-16-opvolger, komt voor het eerst naar België

F-35

Het gevechtsvliegtuig F-35 van de Amerikaanse groep Lockheed Martin zal binnen een tiental dagen voor het eerst zijn opwachting maken in België. Het toestel, ook wel Lightning II genoemd, zal op 8 en 9 september te zien zijn op de airshow op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Ook de beide andere kandidaten voor de opvolging van de F-16’s van het Belgische leger tekenen er present. Dat is uit goede bron vernomen. Het is een Italiaanse F-35 die naar de “Belgian Air Force Days” komt. Hij zal er aan de grond te bewonderen zijn, maar geen vlucht uitvoeren. De twee andere toestellen die de F-16’s kunnen opvolgen, zullen wel een demonstratievlucht uitvoeren. Het gaat om de Brits-Europese Eurofighter en het Franse gevechtsvliegtuig Rafale.

De F-35 en de Eurofighter dingen mee in de lopende aanbestedingsprocedure voor de vervanging van de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen. Maar de Franse regering deed buiten de officiële procedure om een voorstel voor een militair partnerschap, gekoppeld aan de aankoop van het Rafale-toestel van producent Dassault.

De airshow heeft als thema “Klaar voor de toekomst”. Die toekomst uit zich ook in de komst van een Belgische NH90-transporthelikopter. Die opvolger van de Seaking heeft net zijn eerste operationele missie achter de rug heeft in Mali. En ook het transportvliegtuig A400M Atlas komt naar Kleine Brogel. Dat zal vanaf 2020 de Belgische C-130 Hercules-toestellen vervangen.

bron: Belga