Britten gaan haalbaarheid van eigen satellietnavigatiesysteem bestuderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Groot-Brittannië gaat ongeveer 100 miljoen euro uittrekken om de mogelijkheden voor een Brits alternatief voor het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo te bestuderen. Dat heeft premier Theresa May verklaard tijdens een rondreis in Afrika. Na de brexit dreigen de Britten immers hun toegang tot Galileo te verliezen.

"Tenzij we de garantie krijgen dat we nauw kunnen samenwerken in de toekomst (...), zal Groot-Brittannië zijn steun voor Galileo intrekken en een eigen soeverein satellietnavigatiesysteem nastreven", zo werd May geciteerd in Britse media als Sky News en The Guardian. "En dit is geen loos dreigement om onze onderhandelingsdoelstellingen te bereiken", voegde ze toe.

De Britse regering gaat in eerste instantie 92 miljoen pond investeren in een studie die moet uitwijzen in hoeverre een alternatief voor Galileo haalbaar is. Het geld komt uit het fonds van drie miljard pond dat Londen heeft opgericht om het land voor te bereiden op de brexit van eind maart volgend jaar.

Groot-Brittannië wil na de brexit het liefst betrokken blijven bij Galileo, maar de Europese Unie wil de Britten niet langer toegang geven tot contracten en beveiligde informatie. Als derde land zou Groot-Brittannië enkel nog beroep kunnen doen op de vrije diensten van het Europese satellietnavigatiesysteem, zoals de localisatie van mensen in nood. Dat volstaat voor de Britten dan weer niet.

Galileo is een miljardenproject dat de Europese Unie onafhankelijk moet maken van andere satellietnavigatiesystemen, zoals het Amerikaanse gps. Het systeem, dat nauwkeuriger is dan gps, levert al anderhalf jaar diensten. Tegen 2021 zou het volledig operationeel moeten zijn.

bron: Belga