Belgische F-16's en pantservoertuigen naar Litouwen om oostflank van de NAVO te beschermen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Begin september stuurt het Belgische leger militairen met pantservoertuigen en F-16's naar Litouwen. Ze versterken er mee de aanwezigheid van NAVO-troepen tegen eventuele aanvallen uit Rusland. Een compagnie van de Landcomponent wordt gelegerd in het militaire kamp in Rukla, in het midden van Litouwen. Begin september vervoegen de militairen een multinationaal bataljon onder leiding van Duitsland. Het materiaal - waaronder Piranha-pantservoertuigen - is al per boot vertrokken. Op 3 september moeten de militairen voltallig zijn, aldus een legerwoordvoerder.

Een Luxemburgs verkenningspeloton zal zich voegen bij het Belgische detachement. Dat detachement zal ongeveer 230 militairen tellen die voornamelijk uit het 1/3 Bataljon Lansiers uit Marche-en-Famenne komen, maar versterking krijgen van andere eenheden.

België neemt sinds 2017 deel aan de versterking van de oostelijke NAVO-flank. De verdragsorganisatie ontplooide vier multinationale bataljons in Estland, Letland, Litouwen en Polen - op een roterende basis - onder de noemer "enhanced Forward Presence (eFP)".

De Luchtcomponent ontplooit dan weer vier F-16's op de Litouwse luchtmachtbasis Siauliai, in het noorden van het land. Samen met een vijftigtal militairen staan de gevechtsvliegtuigen in voor de veiligheid van het Baltische luchtruim, in het kader van NAVO-luchtpolitiemissie "Baltic Air Policing". De toestellen zijn al ter plaatse en zijn vanaf zaterdag 1 september operationeel, aldus een andere woordvoerder. Het detachement staat de eerste twee maanden onder de verantwoordelijkheid van de 2e Tactische Wing van Florennes, waarna het personeel van de 10e tactische wing van Kleine-Brogel die rol overneemt.

De Duitse luchtmacht stuurt dan vier Eurofighters naar het Estse Amari. De Belgische en Duitse toestellen lossen Portugese en Spaanse Eurofighters en Franse Mirage 2000C-gevechtsvliegtuigen af.

Estland, Letland en Litouwen hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. Sinds hun toetreding tot de NAVO in 2004 staan andere lidstaten in voor de verdediging van hun luchtruim. Het is al de achtste keer dat België aan de "air policing" deelneemt. Ons land nam in maart 2004 als eerste de defensieve taak op zich.

bron: Belga