Een op de zes werkende Belgen kunnen geen maand overbruggen zonder loon

Een op de zes werkende Belgen kunnen geen maand overbruggen zonder loon
Foto Unsplash

Een studie van onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Binckbank heeft uitgewezen dat maar liefst een op de zes Belgen niet genoeg geld heeft om een maand zonder loon te overbruggen. De voornaamste oorzaken zijn het niet opstellen van een financieel plan of een scheiding. 

1.250 Belgen werden in opdracht van Binckbank ondervraagd over hun financiële status. Hoewel die er voor de meeste Belgen best goed uitziet, is er toch een groot percentage dat geen maand kan overbruggen zonder loon. Maar liefst 17% van de 26-45-jarigen kampt met dit probleem. Bij de groep 46 tot 55-jarigen is dit zelfs 19%. De kosten van opgroeiende kinderen, het aflossen van een hypotheek, scheiding of gewoon een gebrek aan financieel inzicht zorgen voor een geldtekort bij deze leeftijdsgroep.

Pensioen  

Ook de kennis over pensioenen kan beter. Zo denken twee op de drie alleenstaande Belgen dat ze 1.500 euro of meer nodig hebben na hun pensioen. Volgens de Federale Pensioendienst ligt dit bedrag met 1.100 euro een pak lager. 70% van de ondervraagden had ook geen idee hoeveel zijn of haar wettelijk pensioen zal zijn.

Erfenis 

Uit de studie kwam ook naar voor dat de Belg niet echt bezig is met de toekomst. 8 op de 10 Belgen heeft geen testament opgesteld of nagedacht over het schenken van zijn vermogen. Zo heeft 81% van de leeftijdsgroep 56-65-jarigen geen testament.

Beste leerlingen van de klas 

Er hangt nog steeds een verkeerd van zelfstandige ondernemers die poen scheppen, maar uit de resultaten blijkt wel dat ze beter voorbereid zijn op de toekomst. Zij zijn de beste leerlingen van de klas, want maar liefst 32% kan een jaar verder zonder loon. Volgens experten komt dit omdat ze dagelijks bezig zijn met hun financiën. Zo maken ze sneller werk van een financieel plan en beseffen ze dat ze niet afhankelijk mogen zijn van een pensioen of sociale bescherming. Daardoor zullen ze meer en vroeger beginnen sparen.