Diepe rimpels op het voorhoofd? Dan loop je meer risico op hart -en vaatziekten

Diepe rimpels op het voorhoofd? Grotere kans op hart -en vaatziekten
Maxpixel

Wie diepe rimpels op zijn of haar voorhoofd heeft, loopt meer risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepresenteerd werd op de jaarlijkse conferentie van de European Society of Cardiology in München.

Volgens de onderzoekers kunnen diepe voorhoofdrimpels wijzen op hartproblemen en beroertes. “Mensen met veel groeven in hun gezicht lopen tien keer meer kans om te sterven aan hart- en vaatziekten”, zegt onderzoekster Yolande Esquirol. Er bestaat nog geen duidelijk verband tussen de twee, maar slagaderverkalking zou een rol spelen. Zo blijkt dat de bloedvaatjes in het voorhoofd gevoeliger zijn voor een plak, een verdikking van de vaatwand. Door de plak wordt de doorgang van de bloedstroom nauwer en worden rimpels eerder zichtbaar.

Meer sporten en gezonder eten

“We onderzochten de rimpels omdat ze zo zichtbaar en aanwezig zijn”, aldus Esquirol. “Door gewoon naar iemands gezicht te kijken kunnen we nu al aan de alarmbel trekken en de juiste adviezen geven om het risico te verlagen. Zo raden we patiënten aan om meer te sporten of gezonder te eten.”

De onderzoekers benadrukken wel dat het nog steeds belangrijk is om ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte te laten controleren.