Katholiek Onderwijs voert vak “mens en samenleving” in

Katholiek Onderwijs voert vak "mens en samenleving" in

Vanaf september 2019 krijgen leerlingen van katholieke secundaire scholen het nieuwe vak “mens en samenleving”, waarin mediawijsheid, ondernemingszin en burgerschap centraal staan. Dat zegt Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vandaag in een interview in De Morgen. “Mens en samenleving” zal in het eerste jaar twee uur per week innemen en draait om mediawijsheid, ondernemingszin, economisch-financiële competenties en burgerschap, zo legt Boeve uit. Voor de lessen zullen vooral leerkrachten economie en humane wetenschappen worden ingezet. Zij kunnen rekenen op speciale nascholingstrajecten.

Voor het nieuwe vak moet wel plaats worden gemaakt in het lesrooster: Nederlands gaat van 5 lesuren naar 4. “Er valt een uur weg, maar we zorgen er via onze leerplannen voor dat de eindtermen Nederlands voluit gerealiseerd zullen worden”, zegt Boeve. “Maar dat betekent niet dat scholen hier niets aan kunnen doen. Zij kunnen ook in het keuzegedeelte, dat uit nog eens 5 uur bestaat en dat scholen zelf kunnen invullen, een bijkomend uur Nederlands organiseren.”

Regeringspartij N-VA heeft moeite met de plannen van het katholiek net. “Ik denk dat Nederlands het laatste vak is waarop we moeten besparen”, aldus onderwijsspecialist en Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “In het eerste jaar hangen alle vakken samen met begrijpend lezen en we krijgen overal te horen dat het misloopt.”

bron: Belga