Demir: "Met seksuele identiteit heeft niemand anders zaken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) zegt vandaag dat seksuele identiteit een individuele vrijheid is "die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft". Ze reageert zo op de commotie rond de Facebook-post van haar partijgenoot en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken over mannenlingerie. "Blijf vooral het ondergoed kopen waar je goed in zit", schrijft Demir op Twitter. Francken deelde gisteren op Facebook een link naar een nieuwsbericht over mannenlingerie en voorzag dat van de nodige commentaar. "Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden... Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen", schreef hij. Dat Francken zijn post verschillende keren aanpaste alvorens hem te verwijderen, deed de commotie op de sociale media alleen maar toenemen.

De holebi- en transgendervereniging çavaria eist vandaag excuses van Francken, maar zijn partijvoorzitter Bart De Wever maakte snel duidelijk dat daar geen nood aan is. "Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt", zei De Wever, die wel benadrukte dat Francken niet in naam van de partij sprak.

Nu reageert dus ook staatssecretaris Zuhal Demir, die bevoegd is voor Gelijke Kansen. Over het aanbieden van excuses spreekt ze zich niet uit, maar ze benadrukt wel dat seksuele identiteit iets helemaal individueels is en dat niemand daar zaken mee heeft. In een aanvullend Twitter-bericht post ze een foto van zanger Iggy Pop, gekleed in een vrouwenkleed, met bijbehorend citaat dat hij zich niet schaamt om zich als vrouw te kleden "omdat het niet schaamtelijk is vrouw te zijn". "...en zo is het maar net", aldus Demir.

bron: Belga