Centrum voor Cybersecurity waarschuwt voor toenemend aantal gevallen van cryptojacking

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een toenemend aantal computers en smartphones wordt misbruikt door zogenaamde "cryptojackers", die zonder dat de gebruiker dat in de gaten heeft de rekenkracht van toestellen misbruiken om geld te verdienen. Het Belgische Centrum voor Cybersecurity publiceert daarom enkele beschermingstips. Het probleem draait rond cryptomunten zoals de Bitcoin. Om zo'n munten te "maken" en er geld mee te verdienen, moet een computer veel berekeningen uitvoeren die een grote hoeveelheid energie vereisen. In ruil voor de rekenkracht krijgt de gebruiker van het toestel Bitcoins. Dat proces heet cryptomining.

Het aantal benodigde berekeningen ligt echter heel hoog, waardoor steeds meer toestellen nodig zijn om de berekeningen te doen. Net daarom proberen "miners" van cryptomunten zoveel mogelijk toestellen te kapen om er - zonder medeweten van de gebruiker - cryptomunten mee te verzamelen. In dat geval is er sprake van cryptojacking.

Als een smartphone of computer door een cryptojacker wordt overgenomen, zal het gebruiksniveau van de grafische kaart en/of de processor zeer hoog liggen. Het toestel werkt daardoor langzamer, de batterij loopt sneller leeg en de temperatuur neemt toe. Een hogere belasting zal leiden tot een hogere elektriciteitsfactuur.

Omdat het aantal gevallen van cryptojacking snel toeneemt, lanceer het Centrum voor Cybersecurity enkele tips op de website safeonweb.be. Een anti-virusprogramma en eventueel een adblocker helpen bijvoorbeeld om cryptojackers te weren. Bovendien is het wijs om enkel browserplugins te installeren die je vertrouwt of die worden aangeboden door vertrouwde app-stores (Google Play, Microsoft Store, enzovoort.).

bron: Belga