CD&V staat open voor voorstel katholiek onderwijs om nieuw vak in te voeren

CD&V staat open voor voorstel katholiek onderwijs om nieuw vak in te voeren

CD&V staat positief tegenover de plannen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen om vanaf 2019 een nieuw vak “mens en samenleving” in te voeren. Dat daarvoor een lesuur Nederlands wordt opgeofferd, is volgens Vlaams parlementslid Kathleen Helsen (CD&V) geen probleem op voorwaarde dat het vak ‘mens en samenleving’ in het Nederlands gegeven wordt en daarbij aandacht schenkt aan “correct spreken, schrijven en begrijpend lezen”. Vanaf september 2019 krijgen leerlingen van katholieke secundaire scholen het nieuwe vak “mens en samenleving”, waarin mediawijsheid, ondernemingszin en burgerschap centraal staan. Dat zegt Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, vandaag in een interview in De Morgen.

Voor het nieuwe vak moet wel plaats worden gemaakt in het lesrooster: Nederlands gaat van vijf lesuren naar vier. “Er valt een uur weg, maar we zorgen er via onze leerplannen voor dat de eindtermen Nederlands voluit gerealiseerd zullen worden”, zegt Boeve.

Terwijl regeringspartij N-VA de plannen van het katholieke net niet ziet zitten, is coalitiepartner CD&V wél te vinden voor het idee. “Wij staan positief achter een nieuw vak ‘mens en samenleving’ omdat onze jongeren niet sterk scoren op deze materie”, zegt Vlaams parlementslid Kathleen Helsen in een reactie aan Belga.

“Als dit vak in het Nederlands gegeven wordt en de leerkracht schenkt ook aandacht aan correct spreken, schrijven en begrijpend lezen van teksten rond mens en maatschappij zie ik geen verlies in het schrappen van een uur Nederlands”, aldus Helsen.

bron: Belga