Valverde pakt ritzege in Vuelta, Kwiatkowski onttroont Dennis als leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alejandro Valverde (Movistar) heeft vandaag de tweede etappe in de Ronde van Spanje (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 163,5 km van Marbella naar de slotklim van Caminito del Rey was de Spanjaard de snelste van een uitgedund peloton. Hij liet de Pool Michal Kwiatkowski (Sky) en onze landgenoot Laurens De Plus (Quick-Step) achter zich. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) wilde in deze Vuelta een matige Tour uitwissen en deed dat in de eerste rit in lijn meteen door in de vroege vlucht mee te gaan. Onze landgenoot kreeg de Fransen Gougeard (AG2R) en Rolland (EF Education First) en de Spanjaarden Saez (Euskadi), Maté (Cofidis), Lastra (Caja Rural) en Torres (Burgos) mee. Hun maximumvoorsprong bleef beperkt tot 3,5 minuut. De Gendt liet zich vooraan met krampen op zo'n 60 km van de aankomst uitzakken. Rolland hield het voorin het langste vol, maar werd op een kleine 20 km van de meet ook gegrepen.

Op de slotklim zakten grote namen als Peter Sagan (BORA), Richie Porte (BMC) en Vincenzo Nibali (Bahrain) door het ijs. Laurens De Plus waagde een aanval, maar werd in de laatste meters alsnog gegrepen door het duo Valverde-Kwiatkowski. De Murciaan pakte de zege, De Plus werd nog knap derde. Nummer twee Kwiatkowski neemt in het algemeen klassement de leiding over van de Australiër Rohan Dennis (BMC), gisteren de beste in de openingstijdrit.

Morgen wacht de renners een zeldzaam vlakke etappe in deze Vuelta. Na 178,2 kilometer tussen Mijas eN Alhaurin de la Torre wordt een massaspurt verwacht.

Bron: Belga