Republikeinse senator John McCain overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

John McCain, de invloedrijke Amerikaanse Republikein, is overleden. De senator overleed zaterdag, bijgestaan door zijn familie. Dat deelden zijn diensten mee.

McCain, die zich ontpopte tot hevig criticaster van VS-president Donald Trump, leed aan een zeer agressieve hersentumor. Zijn familie liet vrijdag nog weten dat hij had besloten om de behandeling tegen de ziekte stop te zetten. McCain laat zijn vrouw Cindy en zeven kinderen achter.

McCain zat al sinds 1987 in de Senaat, waar hij als 'maverick' gold - een van de mannen die niet altijd de partijlijn volgt en ook een dissidente mening durft te verkondigen. Hij was een van de invloedrijkste leden van het Congres en genoot respect over de partijgrenzen heen. In 2008 was hij presidentskandidaat voor de Republikeinen, maar hij moest het afleggen tegen Democraat Barack Obama.

McCain was zeer kritisch voor Trump. Na zijn persconferentie met de Russische president Vladimir Poetin midden juli noemde hij Trump nog incompetent.

Tijdens campagnemeetings de voorbije weken liet Trump zich herhaaldelijk negatief uit over de zwaar zieke senator, zonder hem bij naam te noemen. Tijdens een toespraak in Florida hekelde Trump bijvoorbeeld dat McCain het voorbije jaar tegen een wetsontwerp heeft gestemd om ziekteverzekering Obamacare deels af te schaffen. De beslissing beviel Trump allerminst.

Ook tijdens de verkiezingen spotte Trump met McCain. In juli 2015 zei hij dat McCain geen oorlogsheld is, omdat hij tijdens de Vietnam-oorlog gevangengenomen is. "Ik hou van mensen die niet gevangen zijn genomen", zei Trump toen.

McCain werd als piloot van de US Navy in Vietnam gevangengenomen en gefolterd door de Vietcong. Als politicus kantte hij zich steeds tegen folteren. Zo ijverde hij voor de sluiting van de omstreden gevangenis in Guantanamo.

bron: Belga