Dit gebeurt er als je voor de wekker wakker wordt

Dit gebeurt er als je voor de wekker wakker wordt
Foto Unsplash

Voor hen die zo graag zo lang mogelijk uitslapen, is opstaan een ellendig proces. Je moet vroeg op en nog voor de wekker gaat, ben je klaarwakker. Maar wat betekent het als je voor je wekker al wakker bent? 

Het blijkt een hoop verschillende redenen te kunnen hebben, waaronder dat je misschien toch al de perfecte nachtrust hebt gehad. Volgens Dr. Sujay Kansagra, slaapexpert en directeur van het Duke University’s Pediatric Neurology Sleep Medicine Program, is wakker worden voor de wekker helemaal niet iets geks.

Stoorzenders

Maar, zo laat hij Elite Dailyweten, het kan ook wijzen op een disruptie in je slaap. “Zelfs in de diepe slaap – de REMslaap – kunnen onze hersenen heel actief zijn. Stoorzenders als licht en geluid, kunnen er dan makkelijk voor zorgen dat we wakker worden”, legt hij uit. Mocht je al onrustig slapen, dan is de kans dus groot dat je door één van deze stoorzenders wakker wordt voor de wekker gaat.

‘Slaapschuld’

Gelukkig zit er ook een andere kant aan het verhaal. Als je voor de wekker wakker bent, betekent het ook dat je lijf de rust heeft gehad die het voor de nacht nodig had. “Op een natuurlijke manier wakker worden is gezonder, omdat je lijf en brein klaar zijn met het ‘onderhoud’ dat je nodig hebt voor de volgende dag”, legt Dr. Benjamin Smarr van een National Institute of Health uit. “En, ervan uitgaande dat je niet hebt liggen draaien en woelen, vroeg wakker worden lijkt erop te wijzen dat je geen ‘slaapschuld’ hebt, een constant tekort aan slaap.”

Slaaptraining

Smarr adviseert dan ook om jezelf te trainen om voor de wekker wakker te worden. Makkelijk is dat overigens niet, je moet daarvoor heel veel gewoonten doorbreken. Het belangrijkste is om op tijd naar bed te gaan. “Bedenk dan dat je het doet zodat je slaapkwaliteit hoger wordt én je er de volgende dag meer aan hebt.”

Uiteraard komt ook de licht-tip aan bod. Zet felle lichten minstens een uur voor je gaat slapen ook. En ja, dat geldt ook voor je telefoon en televisie. ,”Het licht houdt je hersenen voor de gek”, legt Smarr uit. “Daardoor denkt je hoofd dat het nog dag is, waardoor je langer wakker bent dan je wil.”

Zeven uur

Als laatste is het belangrijk om erachter te komen hoeveel slaap je nou echt nodig hebt. Voor de meesten is dit rond de zeven uur per nacht. Zodra je dat weet, kun je je bedtijd bepalen. Moet je elke dag om half acht op en heb je zeven uur slaap nodig? Dan moet je dus uiterlijk om half één slapen. Wanneer je dat heel consistent elke dag doet, zul je rustig vanzelf voor je wekker wakker worden.