Duizenden Rohingya eisen jaar na vlucht uit Myanmar gerechtigheid

door
Belga
Leestijd 1 min.

In vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Bangladesh hebben zaterdag duizenden Rohingya betoogd. Een jaar nadat ze door geweld Myanmar moesten ontvluchten, eisen ze gerechtigheid voor de overledenen en het recht op een veilige terugkeer. Bijna 700.000 leden van Rohingya - moslims - zijn sinds augustus vorig jaar voor het militair geweld in het overwegend boeddhistische Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht. Ze leven sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in Bengalese vluchtelingenkampen in het zuidoostelijke district Cox's Bazar.

Met affiches als "25 augustus - zwarte dag" en "Wij willen gerechtigheid" manifesteerden zaterdag duizenden Rohingya. "We willen terugkeren naar huis met onze Rohingya-identiteit. De internationale gemeenschap moet Myanmar onder druk zetten zowat onze veiligheid verzekerd is", aldus manifestante Ramiza Begum.

Een andere betoger, Shah Alam, wil dat de verantwoordelijken voor de aanvallen op de Rohingya voor de rechter worden gebracht.

Volgens de Myanmarese overheid zijn de vervolgingen een legitiem antwoord op de aanvallen van militanten in het noorden van het land. De Verenigde Naties hadden het eerder over een "etnische zuivering".

Bron: Belga