Vias vraagt zwaardere boetes voor gsm'ende truckers en buschauffeurs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verkeersveiligheidsinstituut Vias wil de boetes voor gsm'ende vrachtwagen- en buschauffeurs verhogen van 116 en 174 euro. "We hopen vooral op een signaalfunctie, zodat we chauffeurs en bedrijven duidelijk maken dat de gevolgen van ongevallen met een bus of een tientonner zwaarder zijn en dat gsm'en achter het stuur echt niet kan", legt woordvoerder Stef Willems uit. Het aantal boetes voor professionele chauffeurs die achter het stuur in de weer zijn met hun mobiele telefoon, stijgt elk jaar. Vias Institute wil ingrijpen, en denkt aan zwaardere straffen, schrijven de kranten van De Persgroep. Concreet wil Vias de overtreding verhogen van de tweede naar de derde graad. Daar is een hogere boete aan gekoppeld: van 116 naar 174 euro.

Volgens Stef Willems van Vias heeft dat vooral een signaalfunctie, legt hij uit aan Belga. "Of de chauffeur of de werkgever de boete betaalt, hangt af van bedrijf tot bedrijf. Maar door een verhoging van een tweede naar een derde graad maak je wel duidelijk dat de gevolgen van een ongeval met vrachtwagens of bussen zwaarder zijn, en dat gsm'en achter het stuur echt niet kan", klinkt het. "Wij hopen op een afschrikeffect, bij bedrijven én chauffeurs." De maatregel moet voor Vias ook gekoppeld zijn aan extra controles.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil het voorstel van naderbij bekijken, zegt hij in de kranten van De Persgroep. "Het is niet abnormaal dat voor bepaalde categorieën weggebruikers andere regels gelden."

bron: Belga