"Tommelein moet uitrol digitale meter uitstellen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid voor sp.a Rob Beenders vraagt uitstel voor de uitrol van de digitale elektriciteitsmeters. "De overhaaste beslissingen van minister Tommelein zorgen er enkel voor dat de stroomfactuur naar boven zal gaan. Hij moet de uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn", klinkt het. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) beloofde dat eigenaars van zonnepanelen niet zouden lijden onder de invoering van de digitale meter. De terugdraaiende meter - waar wie zonnepanelen heeft nu van profiteert - zou bij de digitale meter nagebootst worden, en dat voor minstens 15 jaar.

Maar de minister kan die belofte niet waarmaken, schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Vlaamse regering is enkel bevoegd voor het onderdeel elektriciteit in de prijs, goed voor ongeveer een derde, maar op de distributienettarieven en de btw en accijnzen heeft Vlaanderen geen grip.

"Deze zoveelste discussie bewijst opnieuw dat minister Tommelein niet klaar is met zijn dossier", zegt sp.a-parlementslid Rob Beenders. "Zijn overhaaste beslissingen zorgen er enkel voor dat de stroomfactuur naar boven zal gaan."

Beenders vraagt uitstel voor de uitrol van de digitale meters. Die staat begin volgend jaar gepland. "De onduidelijkheid die vandaag heerst is ook nefast voor verdere investeringen in zonnepanelen. Tommelein moet snel duidelijkheid geven, want als een digitale meter investeren in zonnepanelen minder interessant maakt, dan moet hij die uitrol uitstellen tot de twijfels weg zijn."

Zelf blijft Tommelein bij zijn standpunt. "Wie geïnvesteerd heeft in zonnepanelen, moet zijn of haar rendement absoluut behouden", reageert hij in De Standaard en op Radio 1. "We zijn momenteel in overleg met de Vreg (Vlaamse energieregulator, red.) om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen."

bron: Belga