Sector vraagt duidelijkheid over rendabiliteit zonnepanelen bij uitrol digitale meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sectorfederatie ODE (Organisatie voor Duurzame Energie) vraagt snel duidelijkheid over de rendabiliteit van zonnepanelen bij de uitrol van de digitale meter. "We blijven optimistisch en constructief, maar mocht de rendabiliteit niet behouden kunnen blijven dan vragen we om te wachten met de invoer voor mensen met zonnepanelen", zegt algemeen directeur Bart Claeys. Vanaf 1 januari 2019 begint Vlaanderen met de uitrol van de digitale elektriciteitsmeter, ook voor wie zonnepanelen heeft. Maar die verbruikers kunnen rekenen op hetzelfde rendement, beloofde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

Alleen heeft Vlaanderen maar grip op een derde van de prijs, namelijk het onderdeel elektriciteit. Voor de distributienettarieven is de Vlaamse energieregulator Vreg bevoegd, de btw en accijnzen zitten federaal, waardoor de stroomfactuur voor eigenaars van zonnepanelen wel zou kunnen oplopen.

"Wij vragen zo snel mogelijk duidelijkheid", zegt Bart Claeys van sectorfederatie ODE. "Nu is er ongerustheid ontstaan, en dat is natuurlijk niet goed."

De federatie blijft wel optimistisch en constructief, klinkt het. "Volgende week overleggen we met de Vreg. We horen dat er verschillende pistes op tafel liggen en gaan ervan uit dat de minister zijn beloftes nakomt en dat de Vreg de groei van zonne-energie niet zal ondermijnen. En dan is er natuurlijk geen probleem."

Als hetzelfde rendement niet gewaarborgd kan worden, vraagt ODE een uitstel van de digitale meter voor consumenten met zonnepanelen. "Dan wachten we beter tot 2021", zegt Claeys. In 2021 komt er voor nieuwe installaties sowieso een alternatief compensatiesysteem, waarbij mensen een vergoeding krijgen voor de stroom die ze op het net zetten. "Maar voorlopig is er geen reden tot paniek, het kalf is nog niet verdronken."

De terugverdientermijn van zonnepanelen is nu gemiddeld 6 tot 8 jaar, legt Claeys uit. "We mikken erop om dat te behouden, dat is absoluut haalbaar."

bron: Belga