Russische trollen zaaiden twijfel over veiligheid van vaccinatie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Russische accounts die werden ingezet bij een poging om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, hebben via Twitter ook desinformatie over de veiligheid van vaccinaties verspreid. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek waarover verschillende internationale media berichten. Het gebruik van de valse accounts werd ontdekt tijdens een onderzoek naar communicatie via sociaalnetwerksites door mensen uit de gezondheidssector. Wetenschappers van de George Washington University stelden vast dat voor en tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne via die accounts verschillende berichten over vaccinatie werden verspreid, zo blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd werd in het magazine American Journal of Public Health.

De Russische trollen probeerden het debat aan te wakkeren door zowel berichten voor als tegen vaccinatie te verspreiden. "Deze trollen lijken vaccinatie te gebruiken als een thema om onenigheid te verspreiden in de Amerikaanse samenleving", zegt Mark Dredze, een van wetenschappers die betrokken was bij het onderzoek. "Door beide kanten te bespelen, tasten ze het publieke vertrouwen in vaccinatie aan en stellen ze ons allemaal bloot aan de risico's van infectieziekten. Virussen houden zich niet aan de landsgrenzen."

"De grote meerderheid van de Amerikanen gelooft dat vaccins veilig en doeltreffend zijn. Maar op Twitter krijgen ze de indruk dat daarover een debat aan de gang is", zegt ook onderzoeker David Broniatowski aan de Britse krant The Guardian.

bron: Belga