Oud-president Zuid-Korea Park Geun-hye krijgt zwaardere straf in beroep

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Seoel heeft het hof van beroep de gewezen Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar en een boete van 20 miljard won (15 miljoen euro). In april kreeg de van machtsmisbruik beschuldigde Park in eerste aanleg nog een celstraf van 24 jaar opgelegd. De 66-jarige Park Geun-hye werd in december 2016 door het parlement uit haar functie gezet en drie maanden later door het Grondwettelijk Hof officieel afgezet als presidente. In maart 2017 werd ze aangehouden, sindsdien zit ze in voorhechtenis. Er waren achttien aanklachten tegen haar. Het gaat onder meer om machtsmisbruik, corruptie en het lekken van staatsgeheimen.

Het voormalige staatshoofd kwam vooral in de problemen door de nauwe banden met haar schaduwraadgeefster Choi Soon-sil. Park zou samen met Choi steekpenningen hebben aanvaard ter waarde van 59,2 miljard won (46 miljoen euro). Drie Zuid-Koreaanse conglomeraten - Samsung, Lotte en SK - hadden zoveel geld veil voor politieke gunsten. Bovendien is het vroegere staatshoofd ervan beschuldigd achttien grote bedrijven te hebben verplicht in totaal 77,4 miljard won (60 miljoen euro) te "schenken" aan twee stichtingen onder controle van Choi, die in februari al tot twintig jaar cel werd veroordeeld.

In totaal hangt Park nu 33 jaar cel boven het hoofd. In juli werd ze ook nog eens tot in totaal 8 jaar cel veroordeeld omdat ze als presidente steekpenningen van de baas van de inlichtingendiensten had aanvaard en omdat ze inbreuken op de kieswetgeving pleegde.

Bron: Belga