Europa League – Genk en Gent staan voor laatste obstakels in voorrondes

Europa League - Genk en Gent staan voor laatste obstakels in voorrondes
Europa League - Genk en Gent staan voor laatste obstakels in voorrondes

Met Racing Genk tegen het Deense Bröndby en AA Gent tegen het Franse Bordeaux worden donderdagavond de heenwedstrijden in de play-offronde in de Europa League afgewerkt. De terugwedstrijden staan een week later op het programma. De winnaars stoten door naar de steeds lucratiever wordende groepsfase van de Europa League, voor de verliezers is het Europese seizoen vroegtijdig afgelopen. Op papier lijkt Genk over de beste kansen te beschikken. Met de vlotte uitschakeling van Lech Poznan in de vorige ronde en een knappe tien op twaalf in de Jupiler Pro League draait de Genkse motor al in augustus op volle toeren. Bröndby schakelde dan weer het Servische Spartak Subotica met twee zeges uit, maar de Deense vicekampioen en bekerwinnaar kan met een tien op achttien in de Deense Superliga terugblikken op een niet meer dan degelijke competitiestart, zonder uitschieters. Afgelopen weekend werd er in eigen huis nog met 0-1 verloren van Esbjerg.
Trainer Philippe Clement houdt de druk af en predikt voorzichtigheid tegen de stugge Denen, ook al is het gouden tijdperk van de traditieclub met onder meer Michael en Brian Laudrup, en Peter Schmeichel al lang verleden tijd. “Van de favorietenrol wil ik niets weten, enkel de kwalificatie telt”, zei Clement, die als assistent-coach bij Club Brugge heel wat wedstrijden tegen Deense tegenstanders op de teller heeft staan. Hij schat Bröndby hoog in. “Een ploeg die veel en hoog druk zet. Dit wordt lastiger dan Poznan.”
In Gent zakt dan weer de Franse subtopper Bordeaux naar de Ghelamco Arena af, een ploeg van een heel ander niveau dan Jagiellonia Bialystok, de tegenstander in de derde voorronde. Maar Bordeaux is een ploeg in crisis, gestart met een nul op zes in de Ligue 1. Daarnaast hebben de Girondins met Gustavo Poyet een flamboyante coach die op non-actief staat en intussen wordt Thierry Henry, voormalig T3 bij de Rode Duivels, gelinkt aan de Girondins. Het rommelt dus bij Bordeaux en daar kan Gent mogelijk van profiteren. “Er wordt gesproken van een crisis, maar dat is toch wat overdreven”, minimaliseerde Gent-coach Yves Vanderhaeghe. “Toch leeft er bij ons het gevoel dat we Bordeaux kunnen opzijzetten.”
Als landskampioen is Club Brugge al zeker van een stek in de groepsfase van de Champions League, terwijl Anderlecht en Standard al zeker zijn van de poules in de Europa League. Een bijna perfect rapport is dus nog mogelijk, enkel Standard ging er in de voorrondes van de Champions League uit tegen Ajax, maar is door een reglementswijziging wel zeker van de Europa League. Alle Belgische clubs minstens tot de winterstop op het Europese toneel, zou een uitgelezen kans zijn om het Europese horrorseizoen van vorig jaar meteen uit te wissen. Toen werden er amper 2.600 punten gescoord, de teller staat nu al op 2.100.

bron: Belga