EK skeeleren – Eerzucht van Sandrine Tas kent geen grenzen: zevende titel is binnen

EK skeeleren - Eerzucht van Sandrine Tas kent geen grenzen: zevende titel is binnen
EK skeeleren - Eerzucht van Sandrine Tas kent geen grenzen: zevende titel is binnen

Zeven titels in vijf wedstrijddagen. Voor Sandrine Tas zijn de Europese kampioenschappen skeeleren in Oostende een lange zegereeks. Tas pakte woensdag goud op een onderdeel dat in skatejargon wordt aangeduid als “one lap” (een ronde). Met andere woorden: In de finale was ze als snelste het 400 meter lange blokje over de Egellaan en Zwanenlaan om. Ze kent de weg, ze woont op de Zwanenlaan. De overige drie finalistes waren kansloos. Voor dat rondje had Tas de afvallingskoers laten schieten. Die ging dus naar de Italiaanse Francesca Lollobrigida, één van de kansloze skaters op het rondje. Want de Europese top bij de skeelervrouwen is smal.
Tas rest nog de marathon, op de slotdag van de titelstrijd. Volgens bondscoach Kwinten Tas, haar oudere broer, kent de eerzucht van zijn 22-jarige zus geen grenzen. “Ze baalt als ze verliest. Ook met zoveel titels is ze gebrand op dat marathonkampioenschap.”
Op de afvallingsrace over 20 kilometer was junior Jason Suttels de enige Belgische skater die in de prijzen reed. Hij won na een berekenende race. Vanaf twaalf ronden voor het einde presenteerde de 17-jarige clubgenoot van Bart Swings zich vooraan en in de laatste vijf omlopen voerde hij het deelnemersveld aan. “Na afloop was hij nerveuzer voor zijn eerste dopingcontrole dan voor de race”, constateerde Frederik Adriaenssens, de kinesist van de Belgen. Onlangs kreeg Suttels te horen dat hij in oktober mag meedoen in Buenos Aires mag meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen. Eerst staat echter over ruim drie weken de prestigieuze marathon in Berlijn op de agenda. “Daar ga ik Bart helpen”, kondigde Suttels aan, al toonde zijn guitige blik dat hij ook voor eigen kansen gaat.
Inmiddels is het aantal medailles dat de Belgische afvaardiging heeft behaald opgelopen tot 21: tien goud, vier zilver en zeven brons. Daarbij zijn ook de plakken meegeteld die in de twee jeugdklassen zijn veroverd. Het had nog meer kunnen zijn als het mannelijke aflossingstrio op de piste niet was gediskwalificeerd wegens een onjuiste wissel. “We vonden en vinden die beslissing onterecht”, zei Kwinten Tas, drie dagen na datum. “Dat was echt een domper voor de ploeg.”
Op een officieuze rangschikking van landen bezetten de Belgen niettemin achter Italië en Spanje de derde plaats. Een jaar geleden kwam België, toen de Europese titelstrijd in Portugal werd gehouden, in totaal tot twintig medailles: zeven keer goud, tien zilver en drie brons.

.

Bron: Belga