Eerste verplaatsbare woonmodules voor daklozen voorgesteld in Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op een braakliggend terrein in de François-Joseph Navezstraat in de Brusselse gemeente Schaarbeek zijn vandaag de eerste verplaatsbare woonmodules voor daklozen voorgesteld. Het gaat om een pilootproject van de Campagne 400Daken en citydev.brussels, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Brussels minister van Huisvesting Celine Fremault (cdH) kwam de woonmodules mee inwijden. De Wald-Cube en de Moving Nest, dat zijn de namen van de eerste twee "toonmodules" die werden aangekocht door de campagne 400Daken. De campagne verenigt een tiental organisaties die nieuwe denkpistes ontwikkelen met betrekking tot dakloosheid. Gedurende drie maanden worden de prototypes op de site BridgeCity getoond om investeerders te overtuigen om meer modules aan te kopen. De verplaatsbare woonmodules moeten het gebrek aan woningen voor daklozen opvangen en zo hun integratie bevorderen.

"De aankoop van tien tot vijftien woonmodules zou optimaal zijn, maar we mikken op zo'n vier tot zes woningen per terrein. Dat is het ideale aantal voor de klinische en therapeutische begeleiding", vertelt Pierre Ryckmans van de campagne 400Daken.

De beschikbare terreinen worden aangeleverd door citydev. Deze worden dan gedurende minstens 24 maanden bezet met de woonmodules in afwachting van de ontwikkeling van een groter vastgoedproject. "Deze aanpak draagt bij aan de creatieve vitaliteit van de culturele, sociale en economische spelers in de stad en in het bijzonder in wijken waar een heroplevingsproces noodzakelijk is", stelt Antoine De Borman, voorzitter van citydev.brussels. Het Moving Nest en de Wald-Cube zijn beide verplaatsbare houtskeletstructuren die na opbouw per vrachtwagen kunnen vervoerd worden.

bron: Belga