Brexit zonder akkoord kan tot haperend betalingsverkeer leiden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 zonder terugtrekkingsakkoord de Europese Unie verlaat, kan het betalingsverkeer van en naar het VK ernstig verstoord raken. In die mate zelfs dat Britten die op het Europese vasteland wonen, geen toegang meer hebben tot hun bankrekening bij een Britse bank. Daarvoor waarschuwt de regering in Londen vandaag. Brexit-minister Dominic Raab is er nog steeds van overtuigd dat een brexit-akkoord "veruit de meest waarschijnlijke uitkomst" is van de onderhandelingen die met de EU worden gevoerd, maar publiceerde vandaag toch een twintigtal technische nota's waarmee de regering burgers en bedrijven wil voorbereiden op een 'no deal'-scenario. Een van de nota's heeft betrekking op de financiële diensten en kan moeilijk geruststellend genoemd worden.

Zo voorspelt Londen dat de kostprijs van kaartbetalingen tussen de EU en het VK "wellicht" zal stijgen. Concreet zullen Britten die op reis zijn in de Unie meer onkosten aangerekend krijgen, terwijl ook Britten die online producten kopen van Europese handelaars meer zullen moeten betalen.

Vooral het wegvallen van het Europese paspoortregime voor financiële instellingen kan voor disruptie zorgen. Dat regime biedt banken de mogelijkheid kantoren op te richten in andere landen dan hun thuisland en er ook diensten aan te bieden. Als de Britse banken afgesneden worden van de Europese markt, kan dit ertoe leiden dat hun Britse klanten in de EU de toegang tot hun eigen bankrekening verliezen. De Europese Commissie heeft altijd gezegd dat banken en verzekeraars zich op de brexit kunnen voorbereiden door nieuwe hubs op te richten in de EU, maar de Britse regering vraagt de EU nu om - net als zijzelf - maatregelen te nemen om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te garanderen.

Met de ongeveer tachtig technische nota's die vandaag en de komende weken gepubliceerd worden, wil minister Raab ook de waarschuwingen relativeren dat de brexit dramatische gevolgen kan hebben. Dat de voedselbedeling verstoord zou geraken of dat bepaalde ingrediënten helemaal niet meer beschikbaar zouden zijn, klopt niet, zei hij. "U zal nog altijd van uw broodje met spek, sla en tomaat kunnen genieten", aldus Raab, "en er zijn ook geen plannen om het leger in te schakelen bij de voedselbedeling."

Dominic Raab leidt pas sinds vorige maand het brexit-departement van de Britse regering en was altijd een overtuigd voorstander van een vertrek uit de EU. Die overtuiging laat hij niet varen, ook al zijn de onheilstijdingen soms talrijk. Het Verenigd Koninkrijk is hoe dan ook beter af buiten de EU, zei Raab vandaag, maar dat neemt niet weg dat de "kortetermijnrisico's" moeten worden erkend.

bron: Belga