Amnesty voert actie aan Saoedische ambassade voor vrijlating vrouwenrechtenactivisten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amnesty International heeft vandaag actie gevoerd aan de ambassade van Saoedi-Arabië in Brussel. De mensenrechtenorganisatie vraagt de vrijlating van een aantal vrouwenrechtenactivisten. Aan de ambassade werden honderd speelgoedautootjes geplaatst met de boodschap aan het adres van de Saoedische koning: "King Salman, play with toys, not with human rights". Aanleiding voor de wereldwijde actie vandaag is dat op 15 mei, precies honderd dagen geleden, drie prominente vrouwenrechtenactivistes werden gevangengenomen in Saoedi-Arabië. Het gaat om Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef.

"Zij worden al meer dan drie maanden vastgehouden zonder enige officiële aanklacht en zonder toegang tot advocaat", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. "Daar moet snel een einde aan komen. De wereld mag niet langer de ogen sluiten voor de meedogenloze vervolging van al wie opkomt voor mensenrechten in Saoedi-Arabië."

In totaal werden sinds mei al minstens 12 mensenrechtenverdedigers achter slot en grendel gezet in het land: acht vrouwen en vier mannen. De repressiegolf ging van start vlak voor het opheffen van het rijverbod voor vrouwen. De meeste activisten hebben zich jarenlang verzet tegen dat verbod en het repressieve mannelijke voogdijsysteem.

In de Saoedische staatsmedia worden Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef ervan beschuldigd de staatsveiligheid in gevaar gebracht te hebben door hun "contacten met buitenlandse entiteiten met als doel het ondermijnen van 's lands stabiliteit en sociaal weefsel". De vrouwen zullen wellicht officieel in beschuldiging gesteld en berecht worden door de beruchte antiterreurrechtbank van Saoedi-Arabië. Die werd eerder al ingezet voor de vervolging en zware bestraffing van andere mensenrechtenverdedigers.

Erg verontrustend volgens Amnesty is het recente nieuws over vijf mensen die de doodstraf riskeren omdat ze hebben deelgenomen aan antiregeringsprotesten. Ook zij worden berecht door de antiterreurrechtbank.

De mensenrechtenorganisatie vraagt de internationale gemeenschap om de druk op de Saoedische autoriteiten op te voeren.

bron: Belga