Akkoord met Ierse piloten "geen effect op actiebereidheid Belgisch personeel"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bediendebond LBC-NVK is naar eigen zeggen niet onder de indruk van het akkoord dat Ryanair met de Ierse vakbond Forsa over de arbeidsomstandigheden van de Ierse piloten heeft bereikt. Dat akkoord heeft volgens de bediendebond geen effect op de actiebereidheid van het Belgisch personeel bij de Ierse lowcostluchtvaartmaatschappij. "In dit Ierse akkoord gaat het enkel over de piloten die in Ierland gestationeerd zijn", aldus vakbondssecretaris Hans Elsen vandaag in een persbericht. "Zolang er geen akkoord is dat ook rekening houdt met het cabinepersoneel én ook geldt voor al het Ryanair-personeel in België, zal het conflict blijven aanhouden."

De vakbond eist dat er een akkoord komt voor zowel piloten als de cabinecrew. Daarnaast stelt de bediendebond ook dat er voor het Belgisch personeel nog geen stap vooruit is gezet met betrekking tot de rechten van het personeel. "Wij eisen ook dat piloten en cabinepersoneel die hier gestationeerd zijn, kunnen terugvallen op het Belgisch arbeidsrecht. Het akkoord dat nu op tafel ligt, is immers enkel van toepassing op de Ierse piloten en het Ierse arbeidsrecht", aldus Hans Elsen. "Het is niet meer dan normaal dat mensen die hier wonen en werken, kunnen terugvallen op het arbeidsrecht en het sociaal stelsel van het land waar ze wonen, toch?"

Ryanair en de Ierse vakbond Forsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden en vanochtend zijn afgelopen. De piloten zullen zich nu nog moeten uitspreken over het akkoord. Forsa zal alvast aanraden om het akkoord te aanvaarden.

Ryanair maakt een hete zomer mee op sociaal vlak. De voorbije weken waren er al tussen verschillende landen gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten. Zo staakten vrijdag 10 augustus piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers.

Het financieel agentschap Bloomberg merkte op dat een regeling in Ierland een oplossing kan versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa. Het personeel in Ierland nam immers het initiatief voor betere arbeidsvoorwaarden.

bron: Belga