Ryanair bereikt akkoord met Ierse vakbond over arbeidsomstandigheden piloten

Ryanair bereikt akkoord met Ierse vakbond over arbeidsomstandigheden piloten
AFP / J. Lampen

Ryanair heeft een akkoord bereikt met de Ierse vakbond Forsa over de arbeidsomstandigheden voor de piloten, in het sociaal conflict bij de Ierse lowcostluchtvaartmaatschappij. De piloten zullen zich nu in een stemming moeten uitspreken over het akkoord. De vakbond Forsa zal alvast aanraden om het akkoord te aanvaarden, meldt het financieel nieuwsagentschap Bloomberg.

Ryanair maakt een hete zomer mee op sociaal vlak. De voorbije weken waren er al tussen verschillende landen gecoördineerde acties van cabinepersoneel en piloten. Zo staakten vrijdag 10 augustus piloten in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Die staking had een impact op zowat 55.000 passagiers. Een regeling in Ierland kan een oplossing versnellen voor het sociaal conflict bij de luchtvaartmaatschappij elders in Europa, merkt Bloomberg op. Het personeel in Ierland nam immers het initiatief voor betere arbeidsvoorwaarden.

Primeur voor Ryanair

Ryanair en Forsa kwamen tot het akkoord na gesprekken die 22 uur duurden en deze ochtend zijn afgelopen. Nadat Forsa het nieuws over het akkoord had bekendgemaakt, ging de koers van het Ryanair-aandeel in Dublin tot 5,3% hoger.

Het is de eerste keer dat Ryanair afspraken maakt met een vakbond. De budgetluchtvaartmaatschappij erkent die pas sinds eind vorig jaar. De onderhandelingen verliepen evenwel niet makkelijk. Uiteindelijk was een onafhankelijk bemiddelaar nodig om een resultaat te bereiken. Behalve met piloten ligt Ryanair ook overhoop met zijn cabinepersoneel. Het Nederlandse cabinepersoneel besloot woensdag nog om te gaan staken. Eerder legden de stewards en stewardessen in België, Spanje, Portugal en Italië het werk neer.