Trump haalt uit naar gewezen advocaat en prijst ex-campagneleider

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump is op Twitter hard van leer getrokken tegen zijn gewezen advocaat Michael Cohen. Tegelijk heeft hij zijn voormalige campagneleider Paul Manafort opgehemeld. Cohen pleitte schuldig aan overtredingen op de wet rond campagnefinanciering. Manafort werd gisteren dan weer schuldig bevonden aan acht van de achttien feiten van belastingontduiking en bankfraude die hem ten laste waren gelegd. "Als iemand een goede advocaat zoekt, zou ik ten sterkste aanraden dat je niet de diensten van Michael Cohen inhuurt", haalde Trump vanmiddag uit op Twitter.

Cohen had voor de rechtbank verklaard dat hij in opdracht van een kandidaat 130.000 dollar aan iemand heeft betaald, opdat die zou zwijgen. Hij noemde de naam van de kandidaat niet. Eerder had Cohen verklaard dat hij die som een maand voor de presidentsverkiezingen in november 2016 aan pornoactrice Stormy Daniels gestort had. Daniels beweert dat ze een affaire had met Trump.

Ook zou Cohen geregeld hebben om 150.000 dollar zwijggeld te betalen aan de voormalige playmate Karen McDougal. Ook zij beweert een affaire met Trump gehad te hebben.

Manafort is op zijn proces voor belastingontduiking en bankfraude door een jury schuldig bevonden aan 8 van de 18 feiten die hem ten laste waren gelegd. "Ik zit erg in met Paul Manafort en zijn prachtig gezin. Het 'gerecht' nam een twaalf jaar oude belastingzaak, onder andere, zette hem onder enorme druk en, in tegenstelling tot Michael Cohen, weigerde hij te 'breken' - verhalen te verzinnen om een 'deal' te verkrijgen. Zoveel respect voor een moedig man."

"Een groot aantal van de tenlasteleggingen, tien, konden zelfs niet beslist worden in de zaak Paul Manafort. Heksenjacht!", zei Trump. "Michael Cohen pleitte schuldig aan twee aanklachten van overtredingen op campagnefinanciering die geen misdaad zijn. President Obama had een grote overtreding op campagnefinanciering en dat was gemakkelijk geschikt."

Cohen wordt dikwijls omschreven als Trumps 'fixer' en gold als uiterst loyaal. Maar de voorbije weken verklaarde hij in interviews dat hij afstand genomen heeft van zijn vroegere baas. Ook raakte een opname bekend die hij maakte van een gesprek met Trump. De president had daarop scherpe kritiek.

Manafort leidde van juni tot augustus 2016 het campagneteam van de Republikeinen. De lobbyist en politiek adviseur was onder meer verantwoordelijk voor het binnenhalen van voldoende steun binnen de partij om Trumps nominatie veilig te stellen.

Bron: Belga