Russisch passagiersvliegtuig maakt noodlanding met brandende motor

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij de noodlanding van een Russisch passagiersvliegtuig met een brandende motor in de stad Ufa, in de Oeral, zijn de 202 passagiers er met de schrik vanaf gekomen. Ze verlieten het toestel van het type Tupolev Tu-204 ongedeerd via de glijbanen. De Russische luchtvaartautoriteit Rosaviazija maakte zich zorgen na het "ernstige incident" omdat het ingebouwde brandbeveiligingssysteem niet automatisch had gewerkt. Passagiers postten na de landing filmpjes op Instagram van de motor, waaruit vonken en vlammen sloegen. "We zijn er via de glijbanen uit geraakt. Alles was snel geblust. Maar het was echt angstaanjagend", zei een passagier aan het lokale nieuwsportaal 59.ru.

Het toestel van de luchtvaartmaatschappij Red Wings was in de stad Ufa, 1.200 kilometer ten oosten van Moskou, opgestegen en zou naar Sotsji aan de Zwarte Zee vliegen. Bij het opstijgen merkten de luchtverkeersleiders vanaf de grond het vuur in de linker motor en alarmeerden de bemanning, aldus Rosavazija. "Volgens Red Wings was er in de cockpit bij de piloten geen brandalarm afgegaan en het automatisch brandbeveiligingssysteem werd niet geactiveerd", klinkt het. De crew schakelde het systeem dan handmatig in en keerde snel naar Ufa terug.

De meeste passagiers werden enkele uren later met een ander vliegtuig naar de badplaats Sotsji gebracht, anderen wilden naar verluidt niet meer meevliegen.

De Tu-204 is een modern vliegtuig van Russische makelij voor de middellange afstand, vergelijkbaar met de Airbus A321.

bron: Belga