Rolstoelgebruikers voeren vrijdag actie aan bushaltes in Berchem

Rolstoelgebruikers voeren vrijdag actie aan bushaltes in Berchem

Rolstoelgebruikers gaan vrijdag actie voeren aan de bushaltes van het station Berchem. Ze willen aanklagen dat ze elke keer dat ze een bus of tram van De Lijn willen nemen op voorhand moeten reserveren. Nochtans zijn in Vlaanderen 90 procent van alle bussen en 50 procent van alle trams rolstoeltoegankelijk, zegt de vzw Onafhankelijk Leven in een mededeling. Hoewel De Lijn de laatste jaren een enorme inhaalbeweging gemaakt heeft, zie je toch bijna nooit rolstoelgebruikers op de bus of tram, zegt de vzw. “En dat is het gevolg van een totaal onnodige regel: je moet elk ritje reserveren. Ook al zijn bijna alle bussen en de helft van alle trams toegankelijk.”

Het resultaat is volgens de organisatie dat de meeste rolstoelgebruikers thuisblijven. “Heel frustrerend. Vooral omdat reserveren eigenlijk niets verandert voor de chauffeur. Hij moet net hetzelfde doen, met of zonder reservatie.”

De vzw gaat om een en ander aan te kaarten vrijdag om 10 uur actie voeren aan de bushaltes van het station Berchem. De ambassadeurs van Onafhankelijk Leven gaan dan zonder reserveren de bus op, en elke chauffeur die zonder morren helpt, krijgt een bloemetje en een bedankingskaartje. “We hopen dat rolstoelgebruikers in heel Vlaanderen dit initiatief verderzetten de komende maanden. Bedankingskaartjes kan iedereen gratis verkrijgen via [email protected]

bron: Belga