Duiker gearresteerd omdat hij ritje maakt op rug bedreigde walvishaai

Foto Twitter

Op sociale media gaan beelden rond die het hart van dierenliefhebbers en milieuorganisaties in elkaar doen krimpen. In het filmpje is te zien hoe enkele duikers een ritje maken op de rug van een bedreigde walvishaai. Eén van hen is ondertussen gearresteerd. 

Walvishaaien zijn misschien wel de grootste vissen in de oceaan, maar door hun logge lichaam zijn ze niet de allersnelste. De kwetsbare dieren zijn waren daardoor een relatief makkelijke prooi voor een paar Indonesische zakenmannen die op hen rug wilden klimmen. Toen de beelden uitlekten, konden de duikers opgespoord worden en ondertussen is er eentje al gearresteerd. Het is nog niet duidelijk welke straf hem boven het hoofd hangt, maar zijn duikbrevet is hij voorlopig al een tijdje kwijt.

Bedreigde diersoort 

Behalve voor wansmakelijke grappen, lopen de grote zeedieren ook in het vizier van jagers en belanden ze vaak onbedoeld in de netten van vissers als bijvangst. Als een gevolg hiervan is hun aantal de afgelopen jaren drastisch gedaald en zijn ze momenteel een bedreigde diersoort.