Daarom mag je je lenzen nooit in de wc doorspoelen

Foto Unsplash

Nu dat de wereld steeds meer de impact van plastic op het milieu begint te beseffen, hebben milieuorganisaties een nieuwe vervuiler in het oog: lenzen. Ze vragen dan ook om ze niet in het toilet door te spoelen vanwege de microplastic die het bevat. 

Van de 1 op de 5 Amerikanen die lenzen draagt, gooit gemiddeld 20% hun lenzen in het toilet. Zo belandt er elk jaar 24.000 kilo microplastic in de natuur. Dat is het equivalent van bijna vier olifanten. Rolf Halden van de Arizona State University, die zelf lenzen draagt, schrok zo van dit cijfer, dat hij besloot zijn doctoraat aan het onderwerp te wijden.

Kleine stukjes

Het hulpmiddel voor de ogen is zo schadelijk voor het milieu vanwege zijn structuur. De manier waarop het gemaakt wordt, zorgt ervoor dat het in kleine stukjes breekt en daardoor erg moeilijk op te sporen is. Die kleine beetjes kunnen dan ook in onze voedselketen terechtkomen. Doordat de lenzen zo vaak doorgespoeld worden, geraken ze in ons afvalwater en uiteindelijk tot in de landbouwgrond. Wetenschappers vermoeden dat  per kilo modder, er één paar lenzen bij zit.

Niet dumpen

Halden pleit er dan ook voor dat fabrikanten in de toekomst een richtlijn op de verpakkingen van lenzen zetten, zodat mensen ze niet zomaar in de lavabo, douche of wc gooien.