Vlaams Belang trekt met "Eerst onze mensen" naar lokale verkiezingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Eerst onze mensen." Met die slogan trekt Vlaams Belang richting de lokale verkiezingen van oktober. Hij vat volgens voorzitter Tom Van Grieken helemaal het dna van de partij samen en huldigt een "gezond principe". "Zoals ouders eerst voor hun eigen kinderen moeten zorgen, moet een overheid in de eerste plaats voor zijn eigen burgers zorgen", luidt het. Vlaams Belang kreeg de vorige verkiezingen een mokerslag. Voorzitter Van Grieken wil zijn partij in de eerste plaats dan ook zien vooruitgaan. Een percentage wil hij op die ambitie niet plakken, al zou hij over een resultaat van 10 procent "al heel tevreden zijn".

Maar zelfs al gaat Vlaams Belang erop vooruit, de kans is zo goed als onbestaande dat de partij ergens deel zal uitmaken van het bestuur. "Dat niemand door dat verschrikkelijke cordon sanitaire met ons wil samenwerken, is vooral erg voor de rechtse kiezer die niet het Vlaamse en rechtse beleid krijgt waar hij voor kiest, maar iedere keer de linkse CD&V en de traditionele partijen aan de macht ziet", aldus Van Grieken.

Het programma dat Vlaams Belang naar voren schuift oogt herkenbaar. Zo moeten burgemeesters de mogelijkheid krijgen om te beslissen of ze asielzoekers in hun gemeente toelaten of niet, moet er een beperking komen van de instroom van niet-Europeanen in de sociale woningen en mag enkel Nederlands de voertaal zijn op school.

Die toon trekt Vlaams Belang door in vier campagnefilmpjes met een emotionele ondertoon, waarin de hoogte van pensioenen bijvoorbeeld wordt afgezet tegen de kostprijs van de opvang van asielzoekers. "Er zijn veel steden en gemeenten waar mensen zich niet meer thuis en veilig voelen. Veel mensen doen hard hun best, maar komen tekort op het einde van de maand. Ondertussen zien we lokale besturen die het OCMW van de hele wereld willen spelen. Dat is onrechtvaardig", besluit de voorzitter.

bron: Belga