Trumps ex-advocaat Michael Cohen verschijnt voor de rechtbank

door
Belga
Leestijd 1 min.

Michael Cohen, die jarenlang advocaat was van de Amerikaanse president Donald Trump, zal dinsdag om 16.00 uur lokale tijd (22.00 uur Belgische tijd) voor een rechtbank in New York verschijnen. Dat heeft een woordvoerder van het Openbare Ministerie van New York bevestigd. Eerder had CNN, de Washington Post en andere Amerikaanse media bericht dat Cohen met de magistraten onderhandelde over een minnelijke schikking. Een dergelijke 'plea deal' is een overeenkomst met het Openbaar Ministerie, waarbij de verdachte meestal een mildere straf krijgt in ruil voor een schuldbekentenis en mogelijk ook een samenwerking met de openbare aanklager.

Het Amerikaanse gerecht onderzoekt of Michael Cohen voor een bedrag van 20 miljoen dollar aan bank- en fiscale fraude heeft gepleegd met zijn taxibedrijf. Ook wordt onderzocht of hij inbreuken heeft gepleegd tegen de financieringswetgeving rond verkiezingscampagnes. Daarbij gaat het om geld dat hij aan vrouwen betaalde, die beweerden een affaire met Trump gehad te hebben.

FBI-agenten hadden in april het kantoor, de woning en een hotelkamer van Cohen doorzocht. Ze namen e-mails, documenten en bedrijfspapieren allerhande in beslag, daaronder ook de omstreden betalingen.

Cohen wordt vaak beschreven als de "schoonmaker" van Trump en werd extreem loyaal aan de president genoemd. De afgelopen weken liet hij echter in interviews doorschemeren dat hij afstand heeft genomen van zijn vroegere werkgever. Bovendien werd een opname van een gesprek tussen hem en Trump publiekelijk bekend, dat Cohen blijkbaar in het geheim had gemaakt.

bron: Belga