Israël opent onderzoek naar dood twee Palestijnen in Gazastrook

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Israëlische leger opent een onderzoek naar de dood van twee Palestijnen die aan de grens van de Gazastrook door Israëlisch geweervuur het leven lieten, zo heeft advocaat-generaal Sharon Afek gezegd. Het is de eerste keer dat Israël een onderzoek voert naar gebruik van geweld door het leger aan de grens van de Gazastrook sinds daar wekelijks protest van Palestijnen begon op 30 maart. Bij de protestbetogingen zijn meer dan 160 Palestijnen gedood door het Israëlische leger, dat volgens mensenrechtengroepen en de Verenigde Naties buitensporig geweld gebruikt. Israël zegt dat het zijn grens verdedigt tegen aanvallen die door Hamas georkestreerd zijn.

De militaire politie onderzoekt nu de dood van Abed al-Nabi op 30 maart en van Othman Hales op 13 juli. Beiden waren volgens Palestijnse media tieners. Er bestaat "een vermoeden dat de schietpartij bij deze incidenten niet in overeenstemming was met de operationele standaardprocedures", zei het leger.

Het ministerie van Gezondheid van de Gazastrook, dat door Hamas gecontroleerd wordt, zei dinsdag dat de twee Palestijnen "geen enkel gevaar vormden en vreedzaam aan het betogen waren toen ze doodgeschoten werden".

Een video van al-Nabi's dood die op Palestijnse media circuleert, toont dat hij blijkbaar in de rug geschoten wordt terwijl hij met een autoband wegloopt van de grensafsluiting. Op de video van Othman lijkt het dat hij neergeschoten wordt terwijl hij op de Israëlische grensomheining klimt.

bron: Belga