Grote meerderheid van Duitsers tegen financiële hulp voor Turkije

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan twee derde van de Duitse burgers (71 procent) wijst volgens een peiling een financiële ondersteuning van het economisch aangeslagen Turkije af, ook als de Turkse regering in ruil toegevingen doet. Het voorstel van SPD-leidster Andrea Nahles kreeg slechts bijval van 22 procent van de ondervraagden volgens een representatieve peiling van het instituut Civey in opdracht van de krant Die Welt. Zeven procent was besluiteloos.

De afwijzing tekent zich bij alle partijen af. Enkel onder de aanhangers van de SPD is met 46 procent voorstanders en 42 procent tegenstanders een kleine meerderheid voor financiële hulp. Een duidelijk "nee" haalt echter de overhand bij de aanhangers van de Groenen (53 procent), Die Linke (67 procent), CDU/CSU (69 procent), FDP (80 procent) en AfD (94 procent).

SPD-voorzitster Andrea Nahles had met haar voorstel kritiek geoogst over de partijgrenzen heen. "Turkije is een NAVO-partner, die ons niet onverschillig mag laten. Het is in het belang van ons allemaal dat Turkije economisch stabiel blijft en dat de monetaire turbulentie ingedamd wordt", had ze aan de kranten van de groep Funke gezegd.

bron: Belga