Genyn verlengt Europese titel: “Had dit zo snel na operatie niet verwacht”

Peter Genyn verlengt Europese titel op 100m rolstoelsprint
Peter Genyn verlengt Europese titel op 100m rolstoelsprint

Peter Genyn heeft op de tweede dag van het EK para-atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn de gouden medaille veroverd op de 100 meter rolstoelsprint (T51). De titelverdediger reed in 22.82 naar zijn tweede Europese titel op het koningsnummer. Met die chrono blijft de 41-jarige paralympiër bijna drie seconden boven het wereldrecord (19.89) dat hij eind mei in Notwill op de tabellen zette.

Genyn, die onlangs een heupoperatie onderging, hield zijn Finse rivaal Toni Piispanen (23.44) achter zich. De Brit Stephen Osburne (25.68) mocht mee op het podium, dat exact hetzelfde is als twee jaar geleden in het Italiaanse Grosseto.

“Ik ben super tevreden. Dit had ik drie weken geleden na die heupoperatie niet verwacht”, reageerde Genyn. “We begonnen zo snel mogelijk met alternatieve trainingen in mijn handbike en rugbyrolstoel en deden veel stabilisatieoefeningen. De laatste week kon ik opnieuw trainingen in mijn wheeler afwerken. Gelukkig was ik voor mijn operatie echt in de vorm van mijn leven en blijkbaar was dat nog net voldoende om opnieuw Europees kampioen te worden. Het was een zware race, want er was veel tegenwind en de piste is op zich al erg zwaar.”

De Kempenaar is ook paralympisch kampioen en wereldkampioen op de 100 en 400 meter. In Berlijn komt hij vrijdag ook nog op de 200 meter aan de start. “Naar die 200 meter ben ik wel benieuwd, die boezemt mij wat angst in”, verklapte Genyn. De 200 meter vervangt de 400 in de klasse T51 en staat ook op het programma van de Paralympische Spelen in 2020.

bron: Belga