Een derde van alle Europese groenten en fruit is “te lelijk” voor winkel

Een derde van alle Europese groenten en fruit zijn
Foto Pexels

Meer dan een derde van de groenten en het fruit die in Europa geproduceerd worden, komen nooit in de winkelrekken terecht omdat ze een rare vorm of de verkeerde grootte hebben. Dat blijkt een studie van de universiteit van Edinburgh. Meer consumenten bewust maken van die aantallen zou het problemen kunnen terugdringen, klinkt het.

We kunnen zonder problemen naar de supermarkt gaan en daar genieten van een ruim aanbod van talloze groenten en fruit. Geen enkele bluts of vlek te zien op de producten. Maar zou een kleine afwijking in de kleur of vorm zo erg zijn? De smaak blijft nochtans hetzelfde. Toch verdwijnt een derde van de geproduceerde groenten en fruit in de vuilbak omdat ze ‘te lelijk’ zijn, stelt een nieuw onderzoek.

Onze eisen zijn te streng

De universiteit van het Schotse Edinburgh heeft de hoeveelheid weggegooid voedsel in de Europese Unie nader bekeken en onderzocht meer specifiek hoeveel er verloren ging nog voor het in de winkel geraakte. Hun eindresultaat was een derde, meldt BBC. Volgens de studie is het een gevolg van de door de regeringen opgelegde regelgeving, de strenge eisen van de winkel en de verwachtingen van de consumenten. Ook blijkt dat boeren die verbonden zijn aan een supermarkt bewust meer produceren om zo het ‘lelijke’ deel van de oogst op te vangen.

Volgens het team achter de studie is er bewustwording nodig bij de klanten om het fenomeen te beperken. “Mensen aanmoedingen om minder kieskeurig te zijn over hun fruit en groenten kan een grote hulp zijn om het afval te verminderen, de impact op het klimaat af te bouwen en de voedselketen te verkorten”, aldus onderzoeker Stephen Porter. In Groot-Brittanië, en ook in België, nemen supermarkten al zelf het initiatief om plaats vrij te maken voor ‘lelijke’ groenten, maar dat is voorlopig nog een klein aandeel van het aanbod.