ECB beboet Franse bank Crédit Agricole met meer dan 4,3 miljoen euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Centrale Bank heeft de Franse bank Crédit Agricole een zware boete van meer dan 4,3 miljoen euro opgelegd wegens een overtreding van de regels voor de aangifte van haar eigen vermogen, zo meldde de ECB vandaag vanuit Frankfurt am Main. Naast Crédit Agricole SA (CASA, genoteerd op de beurs), werden twee dochterondernemingen van de Franse bank ook financieel gesanctioneerd. Het gaat om Crédit Agricole Consumer Finance (200.000 euro) en Credit Agricole Corporate en Investment Bank (300.000 euro). "De sanctie werd aan de bank opgelegd omdat zij eigenvermogensinstrumenten als CET1-instrumenten had geclassificeerd (...) zonder voorafgaande toestemming van de bevoegde autoriteit", zei de ECB in een verklaring.

De Franse bank wordt er door de ECB van beschuldigd dat zij in haar kwartaalresultatenrapporten de regels inzake de aangifte van kapitaalratio's, die het mogelijk maken om de solvabiliteit van een bank te meten, tussen 2015 en 2016 niet heeft gerespecteerd.

Sinds de financiële crisis van 2008 en de aanscherping van de ECB-regelgeving, moeten banken in de eurozone een bepaalde CET1-ratio aanhouden om verliezen te beperken in het geval van een nieuwe crisis. Crédit Agricole heeft de mogelijkheid om deze beslissing aan te vechten bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU), aldus de ECB.

"Credit Agricole SA heeft nota genomen van de grieven die zijn gemeld en behoudt de mogelijkheid om deze sancties aan te vechten", reageerde de groep tegenover AFP. Sinds 2014 is de ECB verantwoordelijk als de enige toezichthouder van banken in het eurogebied, maar heeft zij zelden gebruikgemaakt van de bevoegdheid om particuliere instellingen te sanctioneren.

bron: Belga