Bloedvoorraden van Rode Kruis op peil ondanks vakantieperiode

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ondanks de vakantieperiode beschikt het Rode Kruis nog steeds over voldoende bloed. Wel raadt de organisatie mensen die bloed willen geven aan om eerst de donorzelftest te doen. Mensen die reisden naar regio's waar de tijgermug actief is mogen bijvoorbeeld tot 28 dagen na de reis geen bloed geven. Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg schrijven vandaag dat in een groot aantal regio's in Italië, Roemenië, Servië, Griekenland en Hongarije momenteel veel tijgermuggen zijn. Bezoekers van die regio mogen vier weken na hun reis geen bloed geven, een maatregel die volgens Rode Kruis-woordvoerster Ine Tassignon al jaren geldt. De tijgermug kan immers besmet zijn met het West-Nijlvirus. Wanneer het bloed van mensen die geïnfecteerd zijn met dat virus in het bloed terechtkomt van mensen met een verminderende weerstand kan dat nefast zijn voor hun gezondheid.

In combinatie met het feit dat mensen in de zomer sowieso minder bloed komen geven, is het voor het Rode Kruis tijdens de zomermaanden net iets uitdagender om de bloedvoorraden op peil te houden. Tekorten zijn er echter niet, en zijn er nog nooit geweest. "De voorraden van de positieve bloedgroepen staan helemaal goed, de negatieve bloedgroepen doen het iets moeilijker. Die kunnen we altijd gebruiken, omdat veel minder mensen die negatieve bloedgroepen hebben", stelt Tassignon.

Het Rode Kruis raadt mensen aan om bloed te geven voor ze op vakantie gaan en altijd eerst een donorzeltest te doen op www.rodekruis.be/donorzelftest. Naast een bepaalde vakantiebestemming kunnen nog andere zaken aanleiding geven tot een (tijdelijke) uitsluiting.

Een eventuele aanpassing van de regels over wie bloed mag geven is niet aan de orde. Overigens is het niet het Rode Kruis dat daarover beslist, maar wel het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

bron: Belga