EK skeeleren – Tweede Europese titel voor Sandrine Tas

EK skeeleren - Tweede Europese titel voor Sandrine Tas
EK skeeleren - Tweede Europese titel voor Sandrine Tas

Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen skeeleren in Oostende heeft Sandrine Tas zaterdag goud en zilver veroverd. Tas won de 500 meter en eindigde als tweede op de afvallingskoers over 15 kilometer. In de finale van de 500 meter op de koude en winderige piste in Zandvoort werd de 22-jarige studente gevolgd door de Duitse Laethisia Schimek en de tweede Belgische, Anke Vos. Tas had onmiddellijk na de start de kop genomen en stond die niet meer af.
Bij de mannen eindigde sprinter Mathias Vosté op de 500 meter als derde achter de Duitser Simon Albrecht en de Nederlander Michel Mulder. Vosté mocht nog even hopen op zilver, maar moest met minimaal verschil buigen voor de olympische schaatskampioen van 2014.
Na twee dagen heeft de Belgische ploeg (senioren) acht medailles behaald: twee keer goud, twee zilver en vier brons. Vrijdag had Tas de 300 meter tegen het uurwerk gewonnen. Zondag wordt het pistetoernooi afgesloten.
Op de lange afvallingsrace was het Francesca Lollobrigida die Tas dwars zat. De Italiaanse reageerde sterk op de demarrage van Tas, twee ronden voor het einde. Eenmaal in leidende positie maakte de Italiaanse zich zo breed, dat ze niet meer re passeren was. De derde plaats was voor de Duitse Mareike Thum. De tweede Belgische, Ellen Van de Catsye, werd veertiende.
Bij de mannen speelden de Belgische skaters, zonder Bart Swings die pas op de slotdag in actie komt, een figurantenrol. Indra Médard (elfde) en Tim Sibiet (dertiende) slaagden er niet in zich in de top-tien te klasseren. De titel ging naar de Italiaan Daniel Niero, die in de laatste ronde profiteerde van een foutje van de Fransman Quentin Giraudeau. De Portugees Diogo Marreiros werd derde. Op de openingsdag had Niero ook al de puntenafvallingskoers gewonnen.

.

Bron: Belga