Belgen in het buitenland - Manchester United verliest ondanks treffer van Lukaku bij Brighton

Manchester United heeft zondag op de tweede speeldag van de Premier League zijn eerste nederlaag van het kersverse seizoen geleden. Romelu Lukaku scoorde bij zijn eerste basisplaats ook meteen zijn eerste doelpunt, maar kon niet verhelpen dat de Mancunians met 3-2 onderuit gingen op het veld van Brighton. Manchested United kreeg in de eerste helft geen voet aan de grond en keek al snel tegen een dubbele achterstand aan. Glenn Murray (25.) verschalkte doelman De Gea met een slimme opwipper. Twee minuten later kreeg ManU het leer niet weg, waarvan Shane Duffy (27.) dankbaar gebruik maakte om de 2-0 binnen te schuiven. Romelu Lukaku (34.) kopte van dichtbij de aansluitingstreffer tegen de netten, waardoor de Mancunians opnieuw in de wedstrijd zaten. Brighton was niet van slag en bleef op zoek gaan naar een doelpunt. Dat leverde op slag van rust een strafschop op, nadat Pascal Gross door Bailly werd neergehaald. Gross (44.) trapte het leer zelf binnen via de voeten van de ongelukkige De Gea.

José Mourinho greep tijdens de rust drastisch in en haalde Mata en de Braziliaanse Belg Pereira naar de kant voor Lingard en Rashford. Op het uur werd ook Marouane Fellaini voor de leeuwen gegooid. Het zette evenwel geen zoden aan de dijk. Manchester United ontfermde zich over het leer, maar slaagde er niet in de muur van Brighton te slopen. Doelman Mathew Ryan (ex-Club Brugge) ranselde de beste kans - een afstandsschot van Pogba - uit de linkerbenedenhoek. In de slotfase kreeg ManU nog een strafschop na een trekfout op Fellaini. Pogba (90.+5) legde de eindstand vast.

Manchester United opent zo met 3 op 6 aan de competitie en moet al meteen drie punten goedmaken op stadsrivaal Manchester City, dat een perfecte start nam. Afgelopen weekend werd op de streamingsite van Amazone de eerste aflevering van een docureeks over het kampioenenjaar van de Citizens uitgezonden. Mourinho was niet onder de indruk. "Je kan een rijke club zijn en veel dure spelers kopen, maar klasse kan je niet kopen", verklaarde de Portugees, die zelf een aantal keren in de reeks verschijnt. Mourinho wordt afgebeeld als een defensief ingestelde trainer, zijn collega Pep Guardiola als een aanvallende durfal. "Een voetbalfilm zonder mij? Die verkoopt niet goed. Het is maar logisch dat ik erin zit."

In de docureeks wordt uitvoerig stilgestaan bij de Manchester Derby in april. City kon zich mits een zege mathematisch verzekeren van de landstitel, maar ging in eigen huis met 2-3 onderuit. "Ik zou eigenlijk mijn portretrechten kunnen opeisen. Maar als City mij de t-shirt opstuurt die ze toen hadden laten drukken, zal ik daarvan afzien", aldus Mourinho, die met een kwinkslag verwees naar de shirts met de boodschap "We did it in the derby day". Na de nederlaag werden die t-shirts opnieuw opgeborgen. Guardiola diende Mourinho met een sneer van repliek: "ik ben het helemaal met José eens: klasse kan je niet kopen."