Een slapeloze nacht maakt je eenzaam

Foto Unsplash

Het is normaal om je alleen te voelen na een nacht met weinig slaap. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië. Mensen die moe zijn, hebben geen zin in sociaal contact en zien er ook eenzamer uit.

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten het effect van een slapeloze en een deugddoende nacht op ons gemoed. In een eerste fase kregen de proefpersonen beelden te zien van mensen die steeds dichterbij kwamen. De deelnemers hadden een knop om de beelden te laten stoppen.

Mensen die slecht geslapen hadden, drukten sneller op die knop. Ze houden anderen liever op afstand. Dat blijkt ook uit de hersenscans van de test. Bij de vermoeide mensen waren de hersengebieden die sociaal contact bevorderen minder actief.

Eenzaamheidsscore

Bij een tweede test kregen proefpersonen die allemaal uitgeslapen waren beelden te zien van personen die alledaagse dingen doen. De kijkers moesten die mensen een eenzaamheidsscore geven. Ze wisten niet dat sommige van de acteurs moe waren, maar gaven spontaan alle vermoeide personen een hogere score.

Daaruit leidden de onderzoekers af dat mensen die moe zijn, er ook eenzamer uitzien. Het omgekeerde bleek ook uit de tests. Eén goede nacht zorgt ervoor dat je er socialer uitziet, waardoor je meer sociaal contact zult hebben als je bent uitgeslapen.