Vlot van Raveel vaart na 47 jaar opnieuw over de Leie

Vlot van Raveel vaart na 47 jaar opnieuw over de Leie

In Deinze is het vlot van Roger Raveel na 47 jaar opnieuw te water gelaten op de Leie. Het vlot doet gedeeltelijk de historische tocht over die de schilder in 1971 liet ondernemen om te protesteren tegen het dempen van de oude Leiemeanders in Machelen-Zulte. Die riskeerden destijds plaats te moeten ruimen voor vastgoedprojecten. Hoewel het vlot een in 2006 gebouwde replica is, lokte de tewaterlating zaterdag honderden sympathisanten. Het vaartuigje bestaat net als het origineel uit felblauwe plastic zakken en heeft het origineel Raveel-schilderij aan boord dat destijds ook is meegevaren.
De actie in 1971 bracht duizenden toeschouwers op de been en had een belangrijke invloed op het behoud van de Leiearm, voor de organisatoren van de huidige actie “het bewijs dat kunst een invloed kan hebben op het landschap.”
De protestactie, een eenmalige stunt, is een initiatief van drie kunstmusea uit de streek. Ze willen zo de klemtoon leggen op de Leie als “niet aflatende inspiratiebron voor kunstenaars”. De drie musea – het Roger Raveelmuseum, het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) en het Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel) – organiseren tot 30 september de Biënnale van de Schilderkunst met als thema “Over landschappen”.

bron: Belga